Az egészséges bőr pH-értéke 5.5, tehát enyhén savas kémhatású. A bőrünkön található savköpenynek számos élettani funkciója van (pl. elpusztítja a bőr felszínére kerülő baktériumokat, védi a bőrt a kiszáradástól, stb). Ha a bőrünket rendszeresen savas kémhatású anyagokkal kezeljük (pl. tusfürdő), akkor egy idő után azt tapasztaljuk, hogy bőrünk repedezetté válik, száraz érzésű, húzódik, testápoló tejekre van szüksége. Ennek oka, hogy a tusfürdők (ahogyan azt reklámozzák is) pH-értéke megegyezik a bőr pH-értékével. Ha pedig megegyezik, akkor tulajdonképpen az esti/reggeli fürdéskor tisztítás helyett csak „kenegetjük” a bőrünket a tartósítószerek, illat-és színezőanyagok, habképző anyagok emulziójával, vagyis a tusfürdővel.

Ezek az anyagok kis mértékben képesek leszedni a leválni készülő szarulemezeket, faggyút, piszkot. Így az a bőrünkön marad, mely megvastagszik, és száraz érzésűvé válik, a bőrlégzés csökken. Ekkor kerülnek képbe a testápolók, melyet pillanatok alatt magába szív az elhalt szaruréteg, és mégis úgy érezzük, hogy száraz a bőrünk.  Széles körben elterjedt tévhit, hogy a szappan szárítja bőrt, savas védőburkát tönkreteszi.

A szappan pH-értéke 9-10, tehát vizes oldata enyhén lúgos kémhatású. Bőrre kerülve tisztítja, puhítja azt, elősegíti a leválni készülő szarulemezek leválását fürdéskor, így a bőr mindig friss, egészséges, normalizálódik a bőrlégzés, nem húzódik, mert nincsen rajta az elhalt szaruréteg. Rendszeres szappanos mosdás mellett testápolóra sincs szükség, fürdés után fél órán belül visszaáll a bőr természetes emulziója, pH-értéke.

Amit érdemes tudni a szappanokról – általánosan

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem minden szappannak van jótékony hatása a bőrre. Érdemes figyelni, hogy mit veszünk meg szappan címszó alatt, mik az összetevői (INCI).

A természetes szappannak két fontos alkotóeleme van: lúg és zsír. A lúgot (nátrium-hidroxidot) a csomagoláson vagy Sodium hydroxide néven találjuk, vagy úgy van feltüntetve, ahogy az adott zsírt már elszappanosította, pl. Sodium Cocoate a kókuszzsír elszappanosított formája.

Sajnos a gyártók, hogy szappanjuk esztétikusabb, kelendőbb legyen, számos felesleges adalékanyagot tesznek termékeikbe, úgy, mint az illatanyagok (Parfume, Fragnance) vagy színezőanyagok (CI 77491 a pirosas színező, CI 77288 a zöld árnyalatú szappanok színezője).

Továbbá tartalmazhatnak avasodásgátló anyagokat is, pl. Tetrasodium EDTA, BHT. Az ipari gyártású szappanok sokszor tartalmaznak lanolint is, ami a juhok faggyúmirigyeinek váladéka. Ettől ugyan jól habzik a szappan, viszont magas vele szemben az allergia.

Ezeket az anyagokat megfizettetik a jóhiszemű vásárlókkal is, és így előfordul, hogy egy bőrre kevésbé jó hatással lévő szappan magasabb árfekvésű, mint egy teljesen natúr társa.

Érdemes tehát az összetevőket kritikus szemmel figyelni, ezért ajánlok figyelmedbe két hasznos internetes oldalt, ahol az összetevőkre tudsz rákeresni:

http://www.rudolfibolya.hu/?menu=hatoanyagelemzes

Vagy gyere el a Joy Szépségstúdió kozmetikusaihoz, hozd magaddal azt a terméket, aminek a pontos összetevője érdekel, és mi segítünk eldönteni, hogy érdemes e a bőrödre kenned!