…avagy mi történik a bőr mélyén

Először is tisztázzunk egy-két fogalmat, mert jelenleg a keresőmotor azonos eljárásokra különböző meghatározásokat, kezeléseket dob ki, így nehéz eldöntenünk mi mire is jó valójában.

Hatóanyag bevitel Iontoforézissel:

Iontoforézis során vízoldott hatóanyagionokat viszünk be a bőr mélyebb rétegeibe egyenáram (galvánáram) segítségével.

Az azonos töltésű részecskék taszítják egymást (az ellentétes töltésűek pedig vonzzák) ezért csak olyan hatóanyagok vihetők be a bőrbe, melyek azonos polaritásúak mint az aktív elekrtóda.

Negatív póluson savas anyagok-gyümölcssavak, zselék, C, H,P-vitamin; pozitív póluson a lúgos anyagok, B-vitamin vihetők be. Váltott póluson a regeneráló anyagok, de csak ha nem tartalmaznak olajat vagy zsíros anyagot.

Hatásai: Ezért az iontoforézist leginkább hatóanyagionok bevitelére  és a bőr hidratációjának fokozására, öregedésének késleltetésére használjuk.

Ellenjavallatai: terhesség, pacemaker, bőrbetegség, láz, arcidegzsába, áramérzet kiesés, fém implantátum

Ultrahang:

A hallható hangoknál magasabb frekvenciájú, 16000 Hz feletti longitudinális hullámokat ultrahangnak nevezzük. 1880-ban a Curie házaspár fedezte fel a piezoelektromosságot. Ez a kozmetikában rendszeresen használt jelenség, amikor a keratin, elasztin és a kollagén kristályszerű anyagoknál, húzás, csavarás vagy nyomás-gyúrás hatására elektromos töltések keletkeznek.

 Az ultrahang rezgésbe hozza a sejteket, szöveteket, melyek egymáson elmozdulva hőt termelnek, a sejtmembránok áteresztőképessége megnő, az erek kitágulnak, fokozódik a keringés, a pórusok kitágulnak és a közvetítő anyag bejut a bőr mélyebb rétegeibe.

Hatásai: sejtanyagcsere fokozás, gyulladáscsökkentés, hatóanyag bevitel

Ellenjavallatai: terhesség, daganatos elváltozás, arcon szemhéj és fül mögötti terület, műtét tán 3hónapon belül, pacemaker, fémimplantátumok, láz.

Kavitációs ultrahang:

A kavitáció üregesedést jelent, azaz olyan fizikai jelenség, ami során egy anyag folyadék fázisból hirtelen gáz fázisba megy át a nyomás esése következtében.

A kozmetikában a test körméret csökkentésére használható. A fókuszált energiahullámok mikro méretű buborékokat keltenek a zsírsejtekben, amik végül felrobbannak, kibocsátva ezáltal a vizet és a zsírt. Az elfolyósodott zsír az anyagcserével ürül ki, amit fokozhatunk masszázzsal, hullámmasszázzsal.

Hatásai: anyagcsere fokozás, ránckezelés, cellulit kezelés, zsírbontás